Skip to main content
Blog

Ventilacijski sustavi i kontrola okolišnih uvjeta

By 01/08/201819 siječnja, 2018No Comments

Ako se planirate baviti unutrašnjim uzgojem, trebate znati da su vam osim svijetla, vode i prihrane potrebni i optimalni okolišni uvjeti tj. temperatura vašeg vrta, te relativna vlažnost zraka u njemu. 

Nažalost, ako okolišni uvjeti nisu postavljeni kako treba biljke će imati problema sa rastom, a u najgorem slučaju će čak i propasti. Jako visoke i jako niske temperature zaustavljaju proces fotosinteze (koji je biljakama potreban za život), a visoka količina vlage u zraku može uzrokovati plijesan i razne nametnike. 

Nameće se pitanje kako kontrolirati okolišne uvjete, a najdirektniji i najlakši način je uz pomoć ventilacijskog sustava, tj. konstantnom izmjenom zraka u vašem unutrašnjem vrtu. Svaki unutrašnji uzgoj zahtjeva vlastiti ventilacijski sustav uz pomoću kojeg će dolaziti do izmjene zraka u tom prostoru, te će se time postizati optimalni okolišni uvjeti.

ŠTO JE TO VENTILACIJSKI SUSTAV 

Ventilacijski sustav služi kontroliranoj izmjeni zraka da bi se dobila dobra prostorna klima iliti okolišni uvjeti. Ventilacijski sustavi koji se koriste u unutrašnjem uzgoju se obično sastoje od ventilatora, ugljičnog filtera (po potrebi) i ventilacijske cijevi. Pod ventilacijski sustav možemo računati i oscilirajuće, manje ventilatore koji služe za cirkulaciju zraka u prostoru i imitiranje vanjskih uvjeta (vjetar i sl.). 

Prednosti ventilacijskog sustava u unutrašnjem vrtu su: 

  • Kontrola temperature – konstanta izmjena zraka će odvoditi prekomjernu toplinu koja nastaje od rasvjetnog sustava 
  • Kontrola vlažnosti zraka – biljke konstantno vrše transpiraciju, tj. isparavaju vodu iz sebe, pa se u vrtovima bez ventilacijskog sustava povećava vlažnost zraka kroz vrijeme, što će u konačnici uzrokovati probleme u rastu i razvoju 
  • Cirkulacija zraka – gibanje zraka u vašem prostoru za uzgoj pomaže vašim biljkama da ojačaju svoje stabljike, a odmaže nametnicima i kukcima da lete normalno
  • Obnavljanje CO2 – biljkama je potreban CO2 da bi obavljale fotosintezu, te je potrebno konstantno dovoditi svjež zrak da bi se fotosinteza mogla obavljati 

Ove prednosti ukazuju na to da svoj unutrašnji vrt ne bi ni trebali planirati bez ventilacijskog sustava. 

 

KAKAV VENTILACIJSKI SUSTAV MI TREBA 

Glavni dio ventilacijskog sustava je ventilator, sve ostalo se mjeri po njemu. Glavne značajke ventilatora su njegova jačina (koja se mjeri u kubicima po satu) i promjer. Valja još napomenuti da ventilatori koji se koriste za ventilacijske sustave dolaze u tri vrste (što ovisi o načinu na koji prolazi zrak kroz njih): aksijalni, centrifugalni i mixed-flow ventilatori. 

U iGrow shopu na raspolaganju imamo ventilatore različitih vrsta, jačina i promjera, pa vam možemo složiti ventilacijske komplete po mjeri. Sve što nam je potrebno za to su mjere vašeg unutrašnjeg vrta ili growbox-a. Preporuka je da se zrak u cijelom volumenu vašeg prostora za uzgoj izmjeni svake 1-3 minute. 

Na primjer: kupili ste HomeBox Ambient Q100 u Igrow shopu, te sada za njega želite kupiti odgovarajući ventilacijski sustav. Volumen tog šatora je 1m x 1m x 2m = 2m3. Želimo da se taj volumen zraka izmjeni svaku minutu, pa da bi dobili MINIMALU potrebnu jačinu ventilatora za taj prostor, množimo ranije dobiveni volumen sa 60 (pošto ima 60 minuta u satu). Rezultat je jačina od 120m3/h i to je minimum koji je potreban da bi normalno ventilirali taj šator. 

Zašto minimum? Zato što nismo uračunali koliko ćemo svijetla koristiti, prolazi li zrak kroz ugljični filter, ima li pregiba u cijevima i sl. Za svaku od tih stvari možemo dodati po 10-20% na konačni rezultat, što će nas dovesti na oko 200m3/h i to će onda biti optimalna jačina ventilacijskog sustava za taj šator (što odgovara našem “Large” ventilacijskom kompletu koji je namijenjen za 1m x 1m šatore).

Da ne zaboravimo, za dodatnu kontrolu okolišnih uvjeta možete kroz ventilacijski sustav spojiti zračno-hlađeni reflektor, poput Prima Klima Cool Tube-a ili Spudnik-a, koji će uz pomoć ventilacijskog zračnog protoka hladiti žarulju i sniziti temperaturu u vašem prostoru. Takav zračno-hlađeni reflektor se jednostavno spoji u liniju nakon ventilatora.

 

Treba napomenuti da su ventilatori u našoj ponudi od ukrajinske firme Vents, jednog od vodećih proizvođača ventilacijske opreme na svijetu. Osim što imaju raznoliku lepezu veličina i jačina, njihovi ventilatori dolaze I sa dosta dodatnih opcija – dvije brzine, termo-kontrola sa sondom, posebno tiha linija…

 

Ako imate problema sa neugodnim mirisima u vašem uzgoju, tu su Can-Filters ugljični filteri koji će riješiti sve vaše potrebe za filtriranjem i dolaze u odgovarajućim veličinama za ventilatore. Can-Filter su vodeći nizozemski proizvođač ugljičnih filtera koji djeluje već 25 godina, što znači da se radi o provjerenoj kvaliteti i najnovijoj tehnologiji. 

 

Nemojte dopustiti da vam se biljke guše, svratite do iGrow shopa u Zagrebu ili Splitu (nemojte zaboraviti da možete i naručiti putem telefona ili web-a) i informirajte se oko najboljeg ventilacijskog sustava za vaše potrebe.